EKSPERIMENTAL ICHAKLARDAGI CHANDIQLI JARAYONLARNING GORMОNAL TERAPIYASIDAN KEYINGI PROSTATA BEZI MORFOMETRIK KO’RSATKICHLARI - Bekmirzayev Eshquvvat Ruziboyevich,; Shaymardonova Marjona sherali qizi,; Normurodova Ruxshona Rustam qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Anotatsiya: Ushbu maqolada eksperimental ichaklarda yuzaga kelgan chandiqli jarayonlar sharoitida gormonal terapiya qo‘llangandan keyin prostata bezida kuzatiladigan morfometrik o‘zgarishlar tahlil qilingan. Tadqiqotning asosiy maqsadi gormonal ta’sir natijasida prostata bezining strukturaviy va funksional holatida yuz beradigan morfologik o‘zgarishlarni aniqlash, bez to‘qimalarining hajmiy ko‘rsatkichlari, epitelial qatlam qalinligi, stromal komponentlar nisbati hamda sekretor faoliyatdagi o‘zgarishlarni baholashdan iborat bo‘lgan. Eksperimental modellar asosida olib borilgan kuzatuvlar gormonal terapiyaning prostata bezi morfometrik parametrlariga sezilarli ta’sir ko‘rsatishini namoyon etgan. Olingan natijalar chandiqli jarayonlar bilan bog‘liq patologik holatlarda reproduktiv tizim organlarining adaptatsion imkoniyatlari va kompensator mexanizmlarini tushunishda muhim ahamiyat kasb etadi. Shuningdek, prostata bezida rivojlanadigan morfofunksional o‘zgarishlarni erta aniqlash va ularning oldini olishga qaratilgan ilmiy-amaliy yondashuvlarni takomillashtirish uchun nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi.