SEMENT ISHLAB CHIQARISHDA ISHLATILADIGAN ASOSIY XOMASHYOLAR: ULARNING KIMYOVIY TARKIBI VA FUNKSIONAL ROLI - Hikmatova Hilola Ilhom qizi,; Nurmamatova Ruxshona Mardi qizi,; Xudoyberdiyeva Farzona Ilhom qizi,; Rayimova Zarina Alisher qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada sement ishlab chiqarishda keng qo‘llaniladigan asosiy xomashyolar, ularning kimyoviy tarkibi va ishlab chiqarish jarayonidagi funksional roli yoritilgan. Har bir xomashyoning texnologik jarayondagi ahamiyati, ularning o‘zaro reaksiyalari hamda tayyor mahsulotga ta’siri zamonaviy ilmiy asoslar va texnologik tahlillar doirasida ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, ekologik xavfsizlik, resurslarni tejash va sifatni oshirish kabi omillar kontekstida xomashyolarning tanlanishi va ularning optimalligi muhokama qilingan.