ALLERGIK RINITNING ETIOLOGIYASI VA PATOFIZIOLOGIYASI: ZAMONAVIY YONDASHUVLAR - Mukhamedova Guzal Nodirovna; Qurbonova Saodat Muzaffarovna; Muzaffarov Omon Maratovich; Muzaffarova Farangiz Xayriddin qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Maqolada allergik rinitning (AR) etiologiyasi va patofiziologiyasi zamonaviy ilmiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari AR rivojlanishida genetik omillar, epiteliyal barierning buzilishi, mahalliy IgE sintezi hamda sitokinlar o‘zaro ta’siri asosiy mexanizmlar sifatida ishtirok etishini ko‘rsatadi. Kliniko-immunologik tahlillar AR bilan og‘rigan bemorlarda IL-4, IL-5, IL-13, IL-33 sitokinlarining sezilarli ortishi va epiteliyal oqsillar (klaudin-1, zonulin) kamayishini aniqladi. Biologik terapiya (omalizumab, dupilumab) an’anaviy antihistamin va kortikosteroid davolashga nisbatan yuqori samaradorlik ko‘rsatdi. Tadqiqot O‘zbekiston sharoitida chang, havo ifloslanishi va mavsumiy aeroallergenlarning AR rivojlanishidagi rolini yoritib, personalizatsiyalashgan yondashuv zarurligini asoslaydi.