SOVET DAVRIDA O‘ZBEKISTONDA TA’LIM TIZIMINING SHAKLLANISHI - Sobirov Firdavs Anvar o‘g‘li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya :  Ushbu maqolada 1917–1991-yillar oralig‘ida O‘zbekistonda ta’lim tizimining shakllanish jarayoni tahlil qilingan. Maqolada sovet hokimiyatining dastlabki yillarida savodsizlikni tugatish kampaniyasi (“likbez”), yangi maktablar va oliy o‘quv yurtlarining tashkil etilishi, ta’limning ideologik yo‘nalishi hamda milliy kadrlar tayyorlash siyosati yoritiladi. Shuningdek, 1950–1980-yillarda O‘zbekiston SSRda ta’lim tizimining modernizatsiya bosqichlari ham faktlar asosida tahlil etiladi. Tadqiqot arxiv hujjatlari, davriy matbuot va rasmiy statistik ma’lumotlarga asoslangan.