JINOYAT SODIR ETGAN AYOLLARNI RESOTSIALIZATSIYA QILISH MEXANIZMLARINI TAKOMILLASHTIRISH - Haydalieva Mehrangez Hatam qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Jinoyat sodir etgan ayollarni resotsializatsiya qilish va ularni jamiyatga qayta moslashtirish muammosi bugungi kunda dolzarb masalalardan biri hisoblanadi. Bu jarayon o‘z mohiyati va mazmuniga ko‘ra faqatgina muayyan jazoni o‘tab chiqish bilan cheklanmay, balki jinoyat sodir etgan shaxslarni ijtimoiy hayotga faol tarzda qaytarish, ularning huquqiy ongini va madaniyatini oshirish, ruhiy salomatligini mustahkamlash, kasbiy ko‘nikmalarini rivojlantirish, psixologik va ijtimoiy yordam ko‘rsatish, ijtimoiy moslashuv imkoniyatlarini kengaytirish, ularni qayta tarbiyalash va jamiyatda to‘laqonli hayot kechirishga tayyorlashga qaratilgan kompleks chora-tadbirlar majmuidir. Ayollarning jinoyat sodir etish sabablari va omillari ham o‘ziga xos xususiyatlarga ega bo‘lib, ularni resotsializatsiya qilish yo‘llari, mexanizmlari ham shunga mos tarzda alohida yondashuvni talab etadi.