O‘ZBEKISTON DAVLAT BUDJETI DAROMADLARIDA BOJXONA BOJLARINING FISKAL ROLI VA DINAMIKASI - Kamoliddin Yusupjanov Askaraliyevich, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada O‘zbekiston Respublikasining davlat byudjetida bojxona bojlarining salmog‘i va ularning yillik dinamikasi tahlil qilinadi. So‘nggi yillarda O‘zbekistonda bojxona siyosatida amalga oshirilgan islohotlar, boj stavkalari va imtiyozlar tizimidagi o‘zgarishlar budjet daromadlariga qanday ta’sir ko‘rsatgani chuqur o‘rganilgan. Xususan, 2019–2025 yillar oralig‘ida bojxona tushumlarining byudjetdagi ulushi statistik ma’lumotlar asosida ko‘rib chiqilgan. Maqolada shuningdek, bojxona siyosatining fiskal siyosat bilan o‘zaro aloqasi, imtiyozlarning samaradorligi va xalqaro tavsiyalar (JST, Yevropa Ittifoqi) kontekstida O‘zbekistonning mavjud tajribasi qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari bojxona daromadlarini tartibga solish orqali fiskal barqarorlikka erishish va iqtisodiy siyosatning izchilligini ta’minlashda bojxona siyosatining muhimligini tasdiqlaydi.