NANOO‘G‘ITLAR ISHLAB CHIQARISH VA UNI QISHLOQ XO‘JALIGIDA QO‘LLANILISHI - Sultonov Boxodir Elbekovich,; Turdaliyeva Surayyo Xusniddin qizi,; Zayliddinova Feruza Nizomiddin qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotasiya. Hozirgi kunda dunyo aholisi tez su’ratlarda o‘sishi tufayli oziq-ovqatga bo‘lgan ehtiyoj doimiy ravishda ortib bormoqda. Qishloq xo’jaligida hosildorlikni oshirish uchun katta hajmda kimyoviy o‘g‘itlar qo‘llanilmoqda. Ammo, bu kimyoviy o‘g‘itlardan keng foydalanish turli xil ekologik va sog‘liq muammolariga olib keladi. Nanotexnologiya (NT) maqbul kimyoviy tarkibga ega bo’lgan o‘g‘itlarni ishlab chiqarishda sezilarli yaxshilanishlarni taklif qiladi, ozuqa moddalaridan foydalanish miqdorini oshiradi, atrof-muhitga ta’sirni kamaytiradi va o‘simliklarning mahsuldorligini oshiradi. Nanoo‘g‘itlar (NO‘) nanomateriallar (NM) bo‘lib, ular tegishli ommaviy mahsulotlardan sezilarli darajada farq qiladi. NO‘ texnologiyasi tushunchasi yuqori darajadagi innovatsion g‘oya bo‘lib, o‘g‘itlarni hosil qilish uchun fizik, kimyoviy va biologik usullardan foydalanadi. Bundan tashqari, nanoo‘g‘itlarni aniq qo‘llash va maqsadli yetkazib berish qishloq xo‘jaligiga yanada barqaror va aniq yondashuvni ta’minlaydi. Ushbu maqolaning maqsadi NO‘larning har xil turlari va ularni turli usullar bilan olish haqida umumiy ma‘lumot berishdir. Bundan tashqari, NO‘larning qo‘llanilishi va an‘anaviy kimyoviy vositalarga nisbatan afzalliklari ham berilgan. Shuningdek, NO‘ning qo‘llashning zamonaviy usullari va muammolari haqida ma’lumot beriladi. NO‘lar an‘anaviy o‘g‘itlarga qaraganda samaraliroq va aniqroqdir. O‘simliklarning ozuqalanish qiymati va turli xil noqulayliklarga chidamliligiga ijobiy ta’sir ko‘rsatishi tufayli NO‘lardan foydalanish kengayib bormoqda.