“KO‘RLIK”– INSONIYATNING MA’NAVIY INQIROZI TASVIRI - Abdullayeva Ro‘zibuvi Lutfullayevna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ko‘rlik — Jose Saramago tomonidan yaratilgan asar bo‘lib, unda insoniyatning ma’naviy ojizligi jismoniy ko‘rlik timsolida yoritiladi. Asarda noma’lum sabab bilan odamlarning birin-ketin ko‘r bo‘lib qolishi orqali inson tabiatining eng zaif va qorong‘u jihatlari ochib beriladi. Muallif ushbu roman orqali insoniyatning nafaqat jismonan, balki ma’naviy jihatdan ham “ko‘r” bo‘lib borayotganini ramziy tarzda ifodalaydi. Asar davomida tartib-intizomning buzilishi, shafqatsizlik, hamda shaxsiy manfaatni ustun qo‘yish kabi illatlar keskin tanqid qilinadi. Mazkur asar o‘quvchini chuqur mushohadaga chorlab, insoniy qadriyatlarning ahamiyatini anglashga undaydi.