KIMYO FANINI O'QITISHDA IQTIDORLI VA BO'SH O'ZLASHTIRUVCHI O'QUVCHILAR BILAN ISHLASH METODLARI - Rustamov Abdusamat Shukrilloyevich, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada umumiy o‘rta ta’lim maktablarida kimyo fanini o‘qitish jarayonida o‘quvchilarning individual intellektual imkoniyatlarini hisobga olish hamda differensiallashgan ta’lim yondashuvlarini joriy etish masalalari tadqiq qilingan. Kimyo fani o‘zining murakkab va mavhum tushunchalarga boyligi sababli o‘quvchilardan turlicha o‘zlashtirish sur’atini talab etadi. Maqolada iqtidorli o‘quvchilarning mantiqiy va kreativ fikrlashini rivojlantirishga qaratilgan nostandart laboratoriya mashg‘ulotlari, loyihaviy ta’lim hamda olimpiada masalalari bilan ishlash tizimi yoritilgan. Shu bilan birga, kimyo fanidan bo‘sh o‘zlashtiruvchi o‘quvchilar bilan ishlashda vizuallashgan interaktiv metodlar, korreksion topshiriqlar va kichik guruhlarda ishlash shakllarining samaradorligi tahlil qilingan. O‘tkazilgan tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, tabaqalashtirilgan metodologiyadan foydalanish sinfdagi umumiy o‘zlashtirish ko‘rsatkichini va kimyo faniga bo‘lgan qiziqishni sezilarli darajada oshiradi. Maqola xulosalari kimyo fani o‘qituvchilari uchun amaliy tavsiya sifatida xizmat qiladi.