ZAMONAVIY URUSHLAR TARIXIDA TEXNOLOGIK OMIL: TARIXIY-TAHLILIY TADQIQOT - A’loxanov Muhriddin To’raxonovich, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada zamonaviy urushlar tarixida texnologik omilning roli IMRAD metodologiyasi asosida tahlil qilinadi. Tadqiqot harbiy-texnologik innovatsiyalarning ketma-ket to'lqinlari — sanoat davri qurollaridan tortib mexanizatsiyalashgan urush, aniq nishonlangan munitsiya, kiber imkoniyatlar va avtonom tizimlargacha — XIX asrning oxiridan hozirgi kungacha bo'lgan qurollangan to'qnashuvlarning xarakteri, borishi va natijalarini qanday o'zgartirganligi masalasini o'rganadi. Maxfiylikdan chiqarilgan harbiy hujjatlar, strategik tadqiqotlar adabiyoti va yirik mojarolarning miqdoriy baholari asosida tadqiqot shuni ko'rsatadiki, texnologik ustunlik zarur bo'lsa-da, tegishli doktrina moslashuvi va tashkiliy o'zgarishlarsiz hal qiluvchi g'alaba uchun kamdan-kam yetarli bo'lgan. Bundan tashqari, ilg'or harbiy texnologiyalarning nodavlat aktyorlar va o'rta davlatlarga tarqalishi yirik sanoatlashgan davlatlar avval egallab turgan eksklyuziv strategik afzalliklarni tobora pasaytirmoqda va zamonaviy mojaro muhitlarida yangi assimetriyalar hamda zaifliklarni vujudga keltirmoqda.