TA’LIM TIZIMINI MODERNIZATSIYA QILISHNING FALSAFIY, IJTIMOIY-PEDAGOGIK VA METODOLOGIK PARADIGMALARI - Nasrulloyeva Sabina Narzulloyevna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada ta’lim tizimini modernizatsiya qilish jarayonining falsafiy, ijtimoiy-pedagogik hamda metodologik asoslari va paradigmalari chuqur tahlil qilinadi. Zamonaviy globallashuv sharoitida ta’lim tizimining yangilanishi nafaqat texnologik o‘zgarishlar, balki inson kapitalini rivojlantirishga yo‘naltirilgan konseptual yondashuvlar bilan ham chambarchas bog‘liqdir. Maqolada ta’lim modernizatsiyasining falsafiy mohiyati – inson, bilim va jamiyat o‘rtasidagi o‘zaro munosabatlarning evolyutsiyasi sifatida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ijtimoiy-pedagogik paradigma doirasida ta’limning jamiyat taraqqiyotidagi o‘rni, uning ijtimoiylashuv jarayonlariga ta’siri va shaxs kamolotidagi funksiyalari yoritiladi.Metodologik yondashuvlar esa kompetensiyaviy ta’lim, innovatsion pedagogik texnologiyalar hamda tizimli yondashuv asosida tahlil qilinadi. Maqolada ta’lim tizimini modernizatsiya qilishning asosiy yo‘nalishlari sifatida raqamlashtirish, interaktiv ta’lim muhiti yaratish, tanqidiy fikrlashni rivojlantirish hamda pedagogik jarayonni individuallashtirish masalalariga alohida e’tibor qaratiladi. Natijada, ta’lim modernizatsiyasi zamonaviy jamiyatning ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanishiga xizmat qiluvchi kompleks jarayon ekanligi asoslab beriladi.