MAHALLIY XOM ASHYOLARDAN KO'PIKLI SHISHA ISHLAB CHIQARISH TEXNOLOGIYASI - Tolegenov Omirbay Kenesbay o'g'li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Ushbu maqolada Qoraqalpog'iston Respublikasi va O'zbekistonning mahalliy xom ashyolari — kvarts qumi, dolomit, slyuda va sanoat chiqindilaridan foydalanib ko'pikli shisha (penoshisha) ishlab chiqarishning ilmiy-texnologik asoslari tadqiq etilgan. Ko'pikli shishaning tarkibiy formulasi, ko'piktiruvchi agentlar tanlash mezonlari va pishirish rejimi tahlil qilingan. Olingan natijalar ko'rsatdiki, mahalliy xom ashyolardan tayyorlangan ko'pikli shisha zichligi 120–180 kg/m³, issiqlik o'tkazuvchanligi 0,045–0,060 W/(m·K) bo'lgan, xalqaro standartlarga javob beruvchi qurilish materiallari ishlab chiqarish imkonini beradi. Tadqiqot natijalari qurilish materiallari sanoatida importni kamaytirish va mahalliy xomashyo bazasini kengaytirishda muhim amaliy ahamiyat kasb etadi.