KIBERJINOYATLARNI FOSH ETISHDA TARMOQ IPLARINING O‘RNI VA JINOYAT-PROTSESSUAL VA KRIMINALISTIK AHAMIYATI - A.A.Iminov; Rashidov Sharof Mansur oʻgʻli (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada zamonaviy kiberjinoyatlarni fosh etishda raqamli izlar, xususan, tarmoq paketlari, log-fayllar va IP-manzillar (tarmoq iplari)ning o‘rni hamda kriminalistik ahamiyati tadqiq qilingan. Virtual makonda sodir etilayotgan transmilliy xarakterdagi kiber-tahdidlarni aniqlashda global tarmoq provayderlarining ma'lumotlar bazasi va server jurnallaridan foydalanishning yuridik mexanizmlari tahlil etilgan. Maqolada raqamli dalillarni jinoyat protsessida qonuniy rasmiylashtirish (legallashtirish) muammolari ko‘rib chiqilib, Jinoyat-protsessual kodeksiga raqamli tarmoq ma'lumotlarini klassifikatsiya qilishga qaratilgan normalarni kiritish bo‘yicha amaliy va ilmiy takliflar ilgari surilgan.