XX ASR BOSHLARIDA G'ARB VA SHARQ ADABIYOTIDA YANGI INSONNING VA MILLIY UYG'ONISHNING G'OYALARI - Solijon Mavlanov Davronovich, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: XX asr boshlaridagi ijtimoiy-siyosiy inqirozlar sharoitida G'arb va Sharq adabiyotlarida milliy o'zini anglash va ijtimoiy yangilanish jarayonlari parallel ravishda davom etdi. Biroq, ushbu adabiy doiralardagi badiiy izlanishlarning tipologik hamjamiyati qiyosiy adabiy tanqid kontekstida yetarlicha o'rganilmagan. Metodologiya: Maqolada qiyosiy-tarixiy, tipologik va madaniy-kontekstual tahlil usullari qo'llanilgan va tadqiqotning metodologik asosi M. Baxtinning dialogizm nazariyasi bo'lgan. Natijalar: Ispaniyaning "98-yil avlodi", ingliz modernizmi va Turkiston jadidizmida ilgari surilgan "yangi odam" tushunchasining umumiy xususiyatlari va milliy xususiyatlari tizimlashtirilgan va qiyosiy jadval asosida asoslantirilgan. Xulosa: Geografik va mafkuraviy farqlardan qat'i nazar, uchala adabiyot ham ijtimoiy taraqqiyot uchun, avvalo, shaxsning ma'naviyati va dunyoqarashini tubdan isloh qilish zarur degan umumiy xulosaga kelganligi isbotlangan.