MANZARALI GULLAR YORDAMIDA MAVSUMIY KOMPOZITSIYALAR YARATISH TEXNOLOGIYASI - Nurmuxammedov Kamronbek Davlatbek o’g’li, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada manzarali gullar asosida mavsumiy kompozitsiyalar yaratishning zamonaviy texnologik yondashuvlari, ularni shakllantirishda qo‘llaniladigan agrotexnik va dizayn usullari yoritilgan. Tadqiqotda kompozitsiya yaratishda qo‘llaniladigan asosiy bosqichlar — hududni tahlil qilish, o‘simlik turlarini tanlash, ekish sxemasini ishlab chiqish hamda mavsumiy almashinish jarayonlari ilmiy asosda ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, kompozitsiyalarning uzoq muddat barqarorligini ta’minlashda tomchilatib sug‘orish, tuproqni mulchalash va biologik o‘g‘itlardan foydalanishning ahamiyati tahlil qilingan. Maqolada zamonaviy landshaft dizaynida ekologik yondashuv, kam suv talab qiluvchi o‘simliklardan foydalanish va bioxilma-xillikni saqlash tamoyillari ham yoritilgan. Bundan tashqari, mavsumiy gullarning rang, shakl va balandlik bo‘yicha uyg‘unlashtirilishi orqali vizual estetikani oshirish usullari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, ilmiy asoslangan texnologik yondashuvlar mavsumiy kompozitsiyalar sifatini sezilarli darajada yaxshilaydi va shahar hamda qishloq hududlarining ekologik holatini barqarorlashtirishga xizmat qiladi.