MANZARALI ARCHA ZARARKUNANDALARIGA EKOLOGIK QARSHI KURASH TIZIMI - Nosiraliyeva Xusnida Nizomjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada manzarali archalarda uchraydigan asosiy zararkunandalar, ularning biologik xususiyatlari va o‘simliklarga yetkazadigan zarari tahlil qilingan. Shuningdek, archa daraxtlarini himoya qilishda ekologik xavfsiz usullardan foydalanishning ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot davomida biologik kurash usullari, agrotexnik tadbirlar hamda zararkunandalarning tabiiy kushandalaridan foydalanish imkoniyatlari o‘rganildi. Ekologik qarshi kurash tizimi kimyoviy preparatlardan foydalanishni kamaytirish, atrof-muhit muhofazasini ta’minlash va manzarali archalarning dekorativ sifatlarini saqlab qolishga xizmat qilishi aniqlandi. Tadqiqot natijalari yashil hududlar, bog‘ va xiyobonlarda archa ekinlarini barqaror himoya qilish bo‘yicha ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga asos bo‘lib xizmat qiladi.