KASB TANLASH JARAYONIDA O‘QUVCHILARNING QIZIQISH VA QOBILIYATLARINI RIVOJLANTIRISHNING PSIXOLOGIK MEXANIZMLARI - Xonkeldiyeva Nafisa Abduxalil qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada kasb tanlash jarayonida o‘quvchilarning qiziqish va qobiliyatlarini rivojlantirishning psixologik mexanizmlari ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Shuningdek, shaxsning kasbiy o‘zligini anglash jarayonida motivatsiya, ehtiyojlar tizimi, individual xususiyatlar hamda ijtimoiy muhitning ta’siri yoritilgan. O‘quvchilarda kasbga bo‘lgan qiziqishni shakllantirish va rivojlantirishda ichki va tashqi motivlarning o‘rni, qobiliyatlarning namoyon bo‘lish bosqichlari hamda ularni qo‘llab-quvvatlash usullari asoslab berilgan. Maqolada ta’lim jarayonida psixologik diagnostika, kuzatish va rivojlantiruvchi metodlardan foydalanish orqali o‘quvchilarning kasbiy yo‘nalishini to‘g‘ri belgilash imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, kasb tanlashda oilaviy muhit va pedagogik ta’sirning ahamiyati ham yoritilgan.