IKKI AKSIONAL XUSUSIYATLI FE’LLARNING SEMANTIK TABIATI VA TIL TIZIMIDAGI O‘RNI - Muratova Manzura Islamovna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada fe’llarning aksional xususiyatlari, xususan, ikki aksional xususiyatli fe’llarning semantik tabiati va ularning til tizimidagi o‘rni tahlil qilinadi. Tadqiqotda teliklik va ateliklik kategoriyalarining nazariy asoslari Y. Maslov, L. Bondarko, B. Comrie va Z. Vendler qarashlari asosida yoritilib, ularning aspektologik tadqiqotlardagi ahamiyati ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, B.X. Rizayev tomonidan ilgari surilgan limitativ neytral fe’llar konsepsiyasi tahlil qilinib, fe’lning aksional xususiyatlari uning leksik-semantik potensiali, kontekstual muhit va nutqiy aktualizatsiya jarayoni bilan uzviy bog‘liqligi asoslanadi. Tadqiqot natijalari ikki aksional xususiyatli fe’llarning dinamik va ko‘p qatlamli semantik tabiatga ega ekanligini hamda ularni kontekstual-funksional yondashuv asosida o‘rganish zarurligini ko‘rsatadi.