SABZAVOTCHILIKDA MEHNAT UNUMDORLIGINI OSHIRISH OMILLARI - Bahodirjon Nosirov,; Muhammadyusuf Ahrorov, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada sabzavotchilik tarmog‘ida mehnat unumdorligini oshirishning asosiy omillari nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Mehnat unumdorligi – ishlab chiqarish jarayonida kishilar mehnatining samaradorligini ifodalovchi muhim iqtisodiy kategoriya bo‘lib, mahsulot birligiga sarflangan vaqt yoki vaqt birligida ishlab chiqarilgan mahsulot miqdori bilan o‘lchanadi . So‘nggi uch yillik statistik ma’lumotlar, jadval va chizmalar asosida sabzavotchilikda mehnat unumdorligiga ta’sir etuvchi texnologik, tashkiliy, iqtisodiy va ijtimoiy omillar tizimli ravishda o‘rganilgan. Mexanizatsiyalashgan va avtomatlashtirilgan komplekslarni joriy etish, resurslarni tejovchi texnologiyalar, aniq dehqonchilik tizimi, xodimlarning malakasini oshirish va mehnatni tashkil etishning ilg‘or shakllari mehnat unumdorligi o‘sishining muhim omillari sifatida baholanadi