DARSNING SIFAT VA SAMARADORLIGINI OSHIRISHDA INTERFAOL METODLARDAN FOYDALANISH - Ne’matullayeva Chexroza Sherzod qizi; Najiyeva Sojida Nasriddinovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Abstract: Ushbu maqolada oliy ta’lim tizimida o‘zbek tili va adabiyoti darslarining sifat hamda samaradorligini oshirishda interfaol metodlarni qo‘llashning lisoniy, pedagogik va uslubiy asoslari tadqiq etilgan. IMRAD talablari andozasida tayyorlangan ushbu tadqiqot an’anaviy o‘qitish shakllaridan talabaga yo‘naltirilgan ta’lim modeliga o‘tishning obyektiv zaruriyatini ilmiy asoslab beradi. Maqolada kognitiv faollikni oshirishga xizmat qiluvchi Keys-stadi, Insert, Klaster, Sinkveyn kabi zamonaviy texnologiyalarning amaliy samaradorligi tajriba-sinov guruhlari tahlili misolida ko‘rsatilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, interfaol metodlar talabalarning mustaqil fikrlash, tahlil qilish va madaniyatlararo muloqot kompetensiyalarini rivojlantirish bilan birga, ta’lim sifatini monitoring qilish va diagnostika qilish tizimini tubdan yaxshilash imkonini beradi.