EKOLOGIK OG‘IR SHAROITDA SURUNKALI OBSTRUKTIV O‘PKA KASALLIGINI DAVOLASHNING ZAMONAVIY JIHATLARI - Qosimov Sanjarbek, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Surunkali obstruktiv o‘pka kasalligi (SOOʻK) nafas tizimining eng keng tarqalgan patologiyalaridan biri bo‘lib, butun dunyoda aholi o‘limi sabablari orasida yetakchi o'rinlardan birini egallaydi. So‘nggi o‘n yilliklarda ekologik vaziyatning yomonlashishi sharoitida SOOʻK kechishi muammosi alohida dolzarblik kasb etdi. Atmosfera havosining ifloslanishi, toksik moddalar, sanoat chiqindilari va mayda dispersli zarralarning ta'siri nafas olish a‘zolarining surunkali kasalliklari rivojlanish xavfini sezilarli darajada oshiradi.Ushbu maqolada ekologik og‘ir sharoitda SOOʻK patogenezi, diagnostikasi va davolashning zamonaviy jihatlari ko‘rib chiqiladi. Ekologik jihatdan nosog‘lom hududlarda bemorlarni olib borish xususiyatlari, farmakologik terapiyaning zamonaviy usullari, nomedikamentoz davolash, shuningdek, personallashtirilgan tibbiyotning istiqbolli yo‘nalishlari yoritilgan.