QON KETISHIDA BIRINCHI YORDAN KO‘RSATISH - Mayliyeva Mehribon Yusupboy qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada inson hayoti va salomatligiga bevosita xavf tug‘diruvchi favqulodda vaziyatlar, xususan, turli jarohatlar oqibatida yuzaga keladigan qon ketish holatlari va ularda shifokorgacha bo‘lgan birinchi yordam ko‘rsatishning ilmiy-nazariy hamda amaliy asoslari tizimli ravishda tahlil qilingan. Tadqiqotda qon ketishining patofiziologik turlari (arterial, venoz, kapillyar va ichki), ularning o‘ziga xos klinik belgilari hamda differensial diagnostikasi batafsil yoritilgan. Shuningdek, qonni to‘xtatishning zamonaviy usullari, yangi avlod turniketlari (CAT) va hemostatik materiallarning samaradorligi, aholi o‘rtasida birinchi yordam ko‘rsatish ko‘nikmalarini shakllantirishning innovatsion metodikasi hamda jarayonning psixologik va xalq tabobati jihatlari ko‘rib chiqilgan. Maqola birinchi yordam ko‘rsatishda xavfsizlik qoidalariga rioya qilish va jamiyatda umumiy tibbiy madaniyatni oshirish masalalarini ilmiy asoslashga qaratilgan.