TARKIBIDA FLAVONOIDLAR SAQLOVCHI DORIVOR O‘SIMLIKLAR VA MAHSULOTLAR. DO‘LANA GULI VA MEVASINI O‘RGANISH - Atajanova Gulyor Umar qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o‘simliklar dunyosida keng tarqalgan biologik faol moddalar – flavonoidlarning kimyoviy tabiati, ularning antioksidant, kapillyarlarni mustahkamlovchi va yallig‘lanishga qarshi xususiyatlari hamda inson organizmidagi terapevtik ahamiyati keng yoritilgan. Tadqiqot doirasida mamlakatimiz florasida uchraydigan dorivor o‘simliklar, xususan, do‘lana (Crataegus) jinsiga mansub Turkiston va Pontika do‘lanalarining guli hamda mevasining fitokimyoviy tarkibi qiyosiy tahlil qilingan. Gul tarkibidagi giperozid, kversetin, viteksin kabi flavonoidlar va meva tarkibidagi vitamin-mineral komplekslarining yurak-qon tomir tizimiga, arterial qon bosimini muvozanatlashga hamda markaziy asab tizimiga ko‘rsatadigan farmakologik effektlari ilmiy jihatdan asoslab berilgan.