“SAHIHI BUXORIY” VA “ADAB AL-MUFRAD” ASARLARI ASOSIDA ISLOMDA SHE’RIYATGA MUNOSABATINING ADABIY TAHLILI - Ermatova Zulfiya Abdug‘aniyevna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada Islom madaniyati va adabiyotshunosligida o‘ta muhim o‘rin tutgan she’riyat hamda shoirlik maqomi masalasi tadqiq etiladi. Tadqiqotning bosh manbasi sifatida hadis ilmining sultoni Imom Buxoriyning shoh asari bo‘lmish “al-Jome as-Sahih” hamda uning ijtimoiy-axloqiy masalalarga bag‘ishlangan fundamental asari “Adab al-mufrad” dagi rivoyatlar tanlangan. Maqolada Rasululloh (s.a.v.) va sahobai kiromlarning she’riyatga bo‘lgan munosabatlari matnshunoslik hamda sotsiolingvistik tahlil metodlari yordamida o‘rganiladi. Manbalardagi hadis va asar elementlari tizimlashtirilib, Islom dini badiiy so‘zni kategorik ravishda inkor etmagani, aksincha, uning estetik va ijtimoiy yo‘nalishini axloqiy mezonlar asosida transformatsiya qilgani ilmiy asoslab beriladi.