CHEGARALANMAGAN VA YARIM CHEGARALANGAN SOHALARDA BERILGAN TOR TEBRANISH TENGLAMALARI UCHUN QO‘YILGAN MASALALARNING GEOMETRIK TALQINI - Xayriyeva Dilora Zaripovna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada cheksiz va yarim cheksiz sohalarda tor tebranish tenglamasi uchun Koshi va aralash masalalarning Dalamber usulida yechilishi o‘rganilgan. Maqolaning asosiy mohiyati — matematik yechimlarni fazoviy-vaqtinchalik grafiklar yordamida geometrik talqin qilishdan iborat. Tadqiqot davomida to‘lqinlarning tarqalish tezligi, aniqlanish va ta’sirlar sohalarining shakllanishi hamda to‘lqinning chegaradan qaytish (yansish) qonuniyatlari tahlil qilingan. Chegaraviy shartlarni ta’minlash uchun funksiyalarni manfiy sohaga toq va juft davom ettirish prinsiplari aniq ko‘rsatib berilgan.