BIOGAZ ISHLAB CHIQARISHDA FOYDALANILADIGAN ASOSIY ORGANIK CHIQINDILARNI TANLASH VA ULARNING ENERGETIK SALOHIYATINI BAHOLASH - Xamroyev Elmurod Ortiqnazarovich, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada biogaz ishlab chiqarishda foydalaniladigan asosiy organik chiqindilar, ularning fizik-kimyoviy xususiyatlari hamda energetik salohiyati tahlil qilingan. Chorvachilik, qishloq xo‘jaligi, oziq-ovqat sanoati va maishiy organik chiqindilarning anaerob bijg‘ish jarayonidagi ahamiyati baholangan. Shuningdek, substrat tarkibi, uglerod va azot nisbati, namlik darajasi hamda organik modda miqdorining biogaz hosildorligiga ta’siri o‘rganilgan. Tadqiqot natijalari organik chiqindilarni to‘g‘ri tanlash va ulardan samarali foydalanish biogaz ishlab chiqarish samaradorligini oshirish hamda qayta tiklanuvchi energiya manbalarini rivojlantirishda muhim ahamiyat kasb etishini ko‘rsatadi.