O’RTA OSIYO XONLIKLARINING ROSSIYA IMPERIYASI TOMONIDAN BOSIB OLINISHI VA UNING TARIXIY OQIBATLARI - Xabibillayev Baxodir Asatilla o’g’li; Abdulboqiyeva Fazilat Baxtiyor qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada XIX asrda O‘rta Osiyo xonliklarining Rossiya imperiyasi tomonidan bosib olinishi jarayoni tarixiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Jumladan, Qo‘qon xonligi tarixiga oid mahalliy tarixchilar tomonidan yaratilgan “Tarixi jadidi Toshkand”, “Ansob us-salotin va tavorix ul-xavoqin”, “Tarixi Shohruxiy” kabi asarlar ilmiy jihatdan o‘rganilib, ularda Rossiya imperiyasining harbiy yurishlari, xonliklardagi ichki siyosiy vaziyat hamda bosqinchilikning oqibatlari yoritib beriladi. Shuningdek, maqolada O‘rta Osiyo xonliklarining zaiflashuv omillari, Rossiya imperiyasining mustamlakachilik siyosati va ushbu jarayonlarning mintaqa taraqqiyotiga ta’siri haqida fikr yuritiladi. Tadqiqot davomida mahalliy tarixnavislarning asarlari muhim tarixiy manba sifatida  baholandi.