SIZOT SUVLARINI TAHLIL QILISHDA - GIDROKIMYOVIY RAYONLASHTIRISHNING SAMARADORLIGI - Muradov Shuxrat Odilovich,; Rajabova Dilfuza Alisherovna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Ushbu tadqiqotda Surxon-Sherobod havzasida sizot suvlarining gidrokimyoviy xususiyatlarini o‘rganishda rayonlashtirish yondashuvining ilmiy va amaliy ahamiyati tahlil qilingan. Hududning tabiiy-geografik, gidrogeologik hamda suv xo‘jaligi sharoitlari o‘zaro bog‘liqlikda baholanib, sizot suvlari holatini hududlar kesimida differensial o‘rganish zarurligi asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari gidrokimyoviy rayonlashtirish suv resurslaridan oqilona foydalanish, sug‘oriladigan yerlarning ekologik-meliorativ holatini takomillashtirish va hududiy boshqaruv qarorlarini qabul qilishda muhim ilmiy asos bo‘lib xizmat qilishini ko‘rsatdi. Shuningdek, rayonlashtirish usulining sizot suvlari sifat ko‘rsatkichlarini baholash hamda ularning makoniy o‘zgarish qonuniyatlarini aniqlashdagi imkoniyatlari yoritilgan.