BIOLOGIK XILMA-XILLIKNI SAQLASH VA EKOTIZIMLAR BARQARORLIGINI TA’MINLASHDA AMALIY EKOLOGIYANING O‘RNI - Rajabova Dilfuza Alisherovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada amaliy ekologiya fanining shakllanish bosqichlari, nazariy-metodologik asoslari va zamonaviy rivojlanish yo‘nalishlari tahlil qilingan. Biologik xilma-xillikning ekotizimlar barqarorligini ta’minlashdagi o‘rni, evolyutsion ekologiya nuqtai nazaridan organizmlar o‘rtasidagi ekologik munosabatlarning shakllanish qonuniyatlari hamda bioxilma-xillikni saqlashning ekologik va ijtimoiy-iqtisodiy ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, amaliy ekologiyaning ekologik xavfsizlikni ta’minlash, tabiiy resurslardan oqilona foydalanish, ekotizimlarni boshqarish, qishloq xo‘jaligi ishlab chiqarishini ekologiyalashtirish va barqaror rivojlanish maqsadlariga erishishdagi o‘rni ilmiy jihatdan asoslab berilgan. Tadqiqotda biologik xilma-xillikni muhofaza qilishning nazariy asoslari hamda amaliy ekologiyaning zamonaviy ekologik muammolarni hal etishdagi ahamiyati ochib berilgan.