MAYMUNJON O‘SIMLIGINING ILDIZ TIZIMINING RIVOJLANISHI VA O‘SISH XUSUSIYATLARI - Valiyeva Shoira Abdivositovna; Raxmatova Feruza Erkin qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada maymunjon o‘simligining ildiz tizimining shakllanishi, rivojlanish bosqichlari va o‘sish xususiyatlari tahlil qilinadi. O‘simlikning ildiz tizimi uning hayot faoliyatida muhim ahamiyatga ega bo‘lib, tuproqdan suv va mineral moddalarni o‘zlashtirish, o‘simlikni tuproqqa mahkamlash hamda oziq moddalarni zaxiralash vazifalarini bajaradi. Tadqiqotda maymunjon ildizining morfologik tuzilishi, asosiy va yon ildizlarning rivojlanishi, tashqi muhit omillarining ildiz o‘sishiga ta’siri yoritilgan. Shuningdek, tuproq namligi, harorati, mexanik tarkibi va oziqa elementlarining ildiz tizimi rivojlanishidagi roli ko‘rib chiqilgan. Maqola natijalari maymunjon o‘simligini yetishtirish texnologiyasini takomillashtirish, uning hosildorligini oshirish va ekologik sharoitlarga moslashuvchanligini baholashda muhim ilmiy-amaliy ahamiyat kasb etadi. Olingan ma’lumotlar qishloq xo‘jaligi, botanika va o‘simliklar fiziologiyasi sohalarida olib boriladigan tadqiqotlar uchun nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi.