YURAK-QON TOMIR KASALLIKLARIDA FUNKSIONAL DIAGNOSTIKANING O’RNI - Ochilova N.U. (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Kirish. Yurak-qon tomir kasalliklari bugungi kunda dunyo miqyosida aholi salomatligiga jiddiy xavf tug‘dirayotgan eng muhim tibbiy-ijtimoiy muammolardan biri hisoblanadi. Ushbu kasalliklar mehnatga layoqatlilikning pasayishi, nogironlik va o‘lim ko‘rsatkichlarining yuqori bo‘lishiga sabab bo‘lmoqda. Aholi o‘rtasida arterial gipertenziya, yurak ishemik kasalligi, yurak ritmi buzilishlari, yurak yetishmovchiligi va boshqa kardiovaskulyar patologiyalarning keng tarqalganligi ularni erta aniqlash va samarali davolashning zamonaviy usullarini joriy etishni taqozo etadi. Shu nuqtai nazardan, funksional diagnostika usullari yurak-qon tomir tizimi faoliyatini baholash, kasalliklarni erta bosqichlarda aniqlash, patologik jarayonning og‘irlik darajasini belgilash hamda davolash samaradorligini nazorat qilishda alohida ahamiyat kasb etadi. Ushbu usullar invaziv bo‘lmaganligi, nisbatan xavfsizligi va yuqori informativligi bilan ajralib turadi.