INGLIZCHA QANOTLI SO'ZLARNING KONTEKSTUAL MA'NOLARI VA TARJIMADAGI XUSUSIYATLARI - Mirzayeva Dilzoda Fayzullayevna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada ingliz tilidagi qanotli so‘zlar (winged words, aphoristic expressions, catchphrases)ning semantik, pragmatik va lingvomadaniy xususiyatlari hamda ularning kontekstual ma’nolari tahlil qilinadi. Tadqiqotda qanotli so‘zlarning turli kommunikativ vaziyatlarda ma’no o‘zgarishlari, tarjima jarayonida yuzaga keladigan muammolar va ularni bartaraf etish usullari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ingliz tilidan o‘zbek tiliga tarjima qilishda ekvivalent, analog, tavsifiy va adaptiv tarjima usullarining samaradorligi misollar asosida yoritiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, qanotli so‘zlarni muvaffaqiyatli tarjima qilish tarjimonning nafaqat til bilimiga, balki madaniyatlararo kommunikatsiya, tarix, adabiyot va pragmatik omillarni chuqur anglashiga ham bog‘liq.