SHARQ UYGʻONISH DAVRI (SHARQ RENESSANSI): ILMIY-FALSAFIY TRANSFORMATSIYA, METODOLOGIK ASOSLAR VA JAHON SIVILIZATSIYASIDAGI OʻRNI - Xojiyeva Gulbaxor Aqlitdinovna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada IX–XII va XIV–XVI asrlarda Markaziy Osiyo hamda Yaqin Sharq hududida yuz bergan ulkan madaniy, ilmiy va falsafiy yuksalish — Sharq Uygʻonish davri (Sharq Renessansi) tizimli ravishda tahlil qilinadi. Maqolada davrning ijtimoiy-iqtisodiy determinanti, "Bayt ul-hikma" va mintaqaviy akademiyalarning roli, qadimgi yunon falsafasining islom rasionalizmi bilan sintezi hamda aniq va tabiiy fanlar rivojiga qoʻshilgan fundamental hissa tahlil etilgan. Muhammad Xorazmiy, Abu Rayhon Beruniy, Abu Ali ibn Sino va Mirzo Ulugʻbek kabi mutafakkirlarning kashfiyotlari jahon sivilizatsiyasi poydevori sifatida baholanadi.