ONLAYN DARSLARDA OʻQITUVCHI OVOZINING OHANGDORLIGI VA UNING TALABALAR FIKRLASHIGA TAʼSIRI - Karriboyeva Lobarxon Fayzulla qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Ushbu tadqiqot masofaviy ta’lim tizimida pedagog nutqining akustik va emotsional parametrlari talabalar bilim olish samaradorligiga ta’sirini oʻrganadi. Ish doirasida oʻqituvchi intonatsiyasi, nutq tempi va emotsional ifodaliligining talabalarda kognitiv jarayonlarni faollashtirishdagi roli zamonaviy pedagogik yondashuvlar asosida tahlil etilgan. Tahlillar shuni koʻrsatadiki, oʻqituvchi nutqining ifodali boʻlishi talabalarning diqqatini jamlash, oʻtilgan mavzuni chuqurroq anglash va mantiqiy xulosalar chiqarish qobiliyatini rivojlantirishda muhim ahamiyatga ega. Nutqning bir xil ohangda (monoton) yoki aksincha, jonli jaranglashi talabalarning oʻquv motivatsiyasi va fanlarga qiziqishiga bevosita ta’sir qilishi ilmiy asoslandi. Tadqiqot natijalari onlayn darslarni sifatini yaxshilashda pedagogik nutq madaniyatini oshirish va oʻqituvchilarning kommunikativ mahoratini rivojlantirish boʻyicha aniq taklif va tavsiyalarni oʻz ichiga oladi.