PEDAGOGIK FAOLIYAT JARAYONIDA STRESSNI BOSHQARISH VA UNI KAMAYTIRISHGA QARATILGAN KORREKSION ANDRAGOGIK YONDASHUVLARNI ISHLAB CHIQISH - Nazarov Xasan Raxmatulla o’g’li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada pedagogik faoliyat jarayonida pedagoglarda yuzaga keladigan stress holatlari hamda ularni boshqarish va kamaytirishga qaratilgan korreksion andragogik yondashuvlar tahlil qilingan. Zamonaviy ta’lim tizimidagi kasbiy yuklamaning ortishi, hujjatlar bilan ishlash hajmining ko‘payishi va kommunikativ jarayonlarning murakkablashuvi pedagoglarning psixoemotsional holatiga salbiy ta’sir ko‘rsatmoqda. Tadqiqotning asosiy maqsadi pedagogik faoliyatda stress omillarini aniqlash hamda stressni kamaytirishga xizmat qiluvchi samarali andragogik yondashuvlarni ishlab chiqishdan iborat. Tadqiqot davomida so‘rovnoma, statistik tahlil, kuzatuv va umumlashtirish metodlaridan foydalanildi. 74 nafar respondent ishtirokida o‘tkazilgan tadqiqot natijalari pedagoglar faoliyatida stressning keng tarqalganligini hamda uning asosiy sabablari ish yuklamasi, hujjatlashtirish jarayonlari va o‘quvchilar bilan ishlashdagi psixologik murakkabliklar bilan bog‘liqligini ko‘rsatdi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, psixologik treninglar, motivatsion mashg‘ulotlar, emotsional qo‘llab-quvvatlash va korreksion andragogik yondashuvlar pedagoglarda stressni kamaytirishda samarali vosita sifatida namoyon bo‘lishi asoslandi.