(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Kimyo fanini samarali o‘rganishda laboratoriya mashg‘ulotlari alohida o‘rin tutadi. Chunki kimyoviy jarayonlar nazariy jihatdan o‘rganilganda ko‘p hollarda murakkab va mavhum bo‘lib tuyuladi, biroq laboratoriya sharoitida tajribalar o‘tkazish orqali bu jarayonlarni aniq ko‘rish va tushunish imkoniyati yaratiladi. Laboratoriya mashg‘ulotlari o‘quvchilarning ilmiy kuzatuvchanlik qobiliyatini rivojlantiradi, nazariy bilimlarni amaliyot bilan bog‘lashga xizmat qiladi hamda o‘z qo‘llari bilan bajarilgan tajribalar orqali mustahkam bilim hosil qilish imkonini beradi. Shu bilan birga, o‘quvchilar xavfsizlik qoidalariga rioya qilish, aniq o‘lchash, tajriba natijalarini qayd etish va tahlil qilish kabi ko‘nikmalarni egallaydilar. Bunday mashg‘ulotlar kimyoga bo‘lgan qiziqishni kuchaytirib, o‘quvchilarning ijodiy va mantiqiy fikrlashini rivojlantiradi. Bugungi kunda zamonaviy laboratoriya jihozlari, virtual tajribalar va axborot texnologiyalari asosida tashkil etilayotgan laboratoriya mashg‘ulotlari kimyo ta’limini yanada samarali va qiziqarli qilishda muhim ahamiyatga ega.