(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola kognitiv psixologiya nuqtai nazaridan shaxs va jamiyat o‘rtasidagi murakkab o‘zaro munosabatlarni tahlil qiladi. Kognitiv jarayonlar — idrok, xotira, tafakkur, baholash, qaror qabul qilish va e’tiqodlar — insonning ijtimoiy xulq-atvorini belgilovchi asosiy mexanizmlar sifatida o‘rganiladi. Shaxsning jamiyatdagi o‘rni uning ichki kognitiv strukturalari orqali shakllanadi, jamiyat esa o‘z navbatida shaxsning fikrlash tizimi, ijtimoiy talqini va o‘zini anglash jarayoniga ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada shaxsning ijtimoiy tajribaga asoslangan kognitiv sxemalari qanday shakllanishi, ijtimoiy stereotiplar kognitiv jarayonlarga qanday ta’sir qilishi, ijtimoiy ongning paydo bo‘lish mexanizmlari ilmiy asosda yoritiladi. Jamiyatning shaxsga ta’siri, shaxsning esa jamiyatdagi ijtimoiy jarayonlarga ta’siri ikki yo‘nalishda tahlil etiladi. Shuningdek, shaxsning ijtimoiy moslashuvi, ijtimoiy fikrlashning shakllanishi, jamiyatda vujudga keladigan ijtimoiy bosimning kognitiv jarayonlarga ko‘rsatadigan ta’siri keng ochib beriladi. Maqola so‘ngida shaxs va jamiyat o‘rtasidagi sog‘lom psixologik muvozanatni ta’minlash bo‘yicha amaliy takliflar berilgan.