(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
oziq ovqat mahsulotlari tarkibiy qismlari – uglevodlar, oqsillar, yogʻlar, vitaminlar, minerallar, suv. Ushbu moddalarning inson organizmidagi ahamiyati organlar va hujayralar faoliyatini taʼminlash, energiya manbai boʻlish, o‘sish va rivojlanish jarayonlarini qo‘llab-quvvatlashda ko‘rinadi. Uglevodlar asosiy energiya manbai, oqsillar qurilish materiali, yogʻlar esa hujayra membranalari tarkibini tashkil etadi va energiya zahirasi sifatida xizmat qiladi. Vitamin va minerallar metabolizm, immunitet va qondagi suyuqlik muvozanatini tartibga soladi.