(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada onlayn testlash jarayonida talabalarda yuzaga keladigan stress omillari, psixologik tayyorgarlikning o‘rni hamda stressni kamaytirishning samarali metodlari yoritilgan. So‘nggi yillarda raqamli ta’limning kengayishi natijasida onlayn testlar ta’lim jarayonining ajralmas qismiga aylandi. Biroq texnik nosozliklar, vaqt cheklovi, individual nazoratning kuchayishi, imtihon natijasiga bo‘lgan qo‘rquv kabi omillar talabalar ruhiyatida qo‘shimcha bosim shakllantirmoqda. Maqolada psixologiyada qo‘llaniladigan nafasni boshqarish, kognitiv qayta baholash, autogen mashqlar, mindfulness, diqqatni jamlash, vaqtni boshqarish bo‘yicha tavsiyalar va motivatsion yondashuvlar tahlil qilindi. Shuningdek, talabalarni testlarga ruhiy, emotsional va intellektual tayyorlashning tizimli modeli ham bayon etildi. Tadqiqotning maqsadi — onlayn testlash jarayonida stressni kamaytirish orqali talabalarning bilimini aniq baholashga erishish, ularning psixologik barqarorligini oshirish va samarali o‘quv faoliyatiga zamin yaratishdir.