(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ушбу маколада ампутация ва протезлаш хакида кенг куламда йоритиб берилган. Инсон организмида қўл ва оёқлар ҳаракат, меҳнат, юриш туриш ҳамда кундалик фаолиятни бажаришда муҳим аҳамиятга эга. Турли жароҳатлар, қон-томир касалликлари, шикастланишлар ёки ўсма жараёнлари натижасида айрим ҳолларда оёқ ёки қўл қисмларини сақлаб қолишнинг иложи бўлмайди ва ампутация жарроҳлик йўли билан амалга оширилади. Ампутациядан сўнг беморнинг ҳаёт сифати пасайиб кетмаслиги учун протезлаш — яъни йўқотилган аъзони сунъий восита билан алмаштириш — катта аҳамият касб этади. Протезлаш тиббиёт, муҳандислик ва реабилитация соҳаларининг узвий уйғунлигида олиб бориладиган мураккаб, аммо самарали жараёндир. Замонавий протезлар наfaқат эстетик кўринишни тиклайди, балки беморга ҳаракатланиш, ишлаш ва жамиятга қайта мослашиш имконини беради. Шунинг учун қўл ва оёқ ампутацияси ҳамда уларни протезлаш мавзуси ҳозирги кунда тиббиёт амалиётида муҳим ўрин тутади.