(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Bolalarda havo yo‘llarining obstruktiv kasalliklari nafas yo‘llarining torayishi va to‘siqqa uchrashi bilan tavsiflanadi, bu esa o‘pka funksiyasining buzilishiga va kislorod yetishmovchiligiga olib keladi. Ushbu kasalliklar orasida bronxit, bronxiolit, astma va boshqa obstruktiv patologiyalar alohida o‘rin tutadi. Bolalarda obstruksiya tez-tez yuqumli va allergik omillar natijasida yuzaga keladi, shuningdek, anatomik va irsiy omillar ham ahamiyatga ega. Maqolada kasalliklarning patogenezisi, klinik belgilar, tashxis usullari, davolash yondashuvlari va profilaktika choralari batafsil yoritiladi. Shuningdek, obstruktiv kasalliklar bolalarning umumiy rivojlanishiga va hayot sifatiga ta’siri ham ko‘rib chiqiladi. Havo yo‘llari obstruksiyasini erta aniqlash va samarali davolash bolaning sog‘lom o‘sishi va rivojlanishida muhim ahamiyatga ega.