(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu ishda hind tilshunosligining shakllanishi, rivojlanishi va tarixiy bosqichlari ilmiy jihatdan yoritilgan. Tadqiqotda Hindiston hududida qadimdan mavjud bo‘lgan til madaniyati, sanskrit tili va uning grammatik an’analari asos qilib olingan. Xususan, tilshunoslikning ilk nazariy poydevorini yaratgan Paniniyning “Ashtadhyayi” asari, vedalar tilining fonetik va grammatik tahlillari, shuningdek, hind filologiyasining o‘rta asr hamda zamonaviy davrlardagi rivojlanish jarayonlari ko‘rib chiqilgan. Ishda hind tilshunosligi bosqichma-bosqich qanday taraqqiy etgani, turli davr olimlarining til qurilishi, fonetika, morfologiya, semantika va sintaksisga qo‘shgan hissasi ochib beriladi. Mazkur annotatsiya hind tilshunosligining nazariy asoslarini, tarixiy taraqqiyot yo‘lini hamda bugungi kunda ushbu yo‘nalishning ahamiyatini yoritib berishga qaratilgan.