(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada xotiraning psixologik jarayon sifatidagi mohiyati, uning asosiy turlari va rivojlanish mexanizmlari keng yoritilgan. Tadqiqotda qisqa muddatli, uzoq muddatli, obrazli, mantiqiy, ixtiyoriy va ixtiyorsiz xotira kabi turlarining funksional xususiyatlari, shuningdek, ularning inson idrok va tafakkur jarayonidagi o‘rni tahlil qilinadi. Maqolada xotirani rivojlantirishning samarali usullari — assotsiativ yodlash, takrorlashning ilmiy asoslangan shakllari, mnemonik texnikalar, emotsional faollikni oshirish, to‘g‘ri uyqu rejimi hamda sog‘lom turmush tarzi kabi omillarning ta’siri ilmiy manbalarga tayangan holda yoritilgan. Shuningdek, xotiraning mustahkamlanishida motivatsiya va diqqatning roli alohida ko‘rsatib o‘tilgan. Maqola o‘quvchilar, talabalar, pedagoglar va psixologiya sohasi mutaxassislari uchun amaliy tavsiyalarga boy bo‘lib, xotiraning samarali rivojlanishiga yordam beruvchi usullarni qo‘llashda metodik yo‘nalish beradi.