(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Jag‘-jag‘ o‘simligi (xalq orasida “yovvoyi yalpiz”, “shifobaxsh o‘t” nomlari bilan ham mashhur) tabiatda keng tarqalgan dorivor o‘simliklardan biridir. U asosan tog‘ yonbag‘irlari, daryo bo‘ylarida, nam va soyali joylarda o‘sadi. Jag‘ jag‘ning kuchli moslashuvchanligi uni O‘zbekistonning turli hududlarida, ayniqsa Namangan, Farg‘ona, Andijon va Toshkent viloyatlarida keng tarqalishiga sabab bo‘lgan. O‘simlikning shifobaxsh tarkibi — efir moylari, organik kislotalar, vitaminlar va mineral moddalar — uning tibbiyot, xalq tabobati va oziq-ovqat sanoatida qo‘llanilishiga imkon yaratadi. Jag‘-jag‘ning tabiatda keng tarqalishi uning ekologik sharoitlarga tez moslashishi, tuproq tanlamasligi va tejamkor suvga ehtiyoji bilan bog‘liq.