(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada tarix fanini o‘qitish jarayonida talabalarda ijtimoiy mas’uliyat, fuqarolik ong va vatanparvarlik tuyg‘ularini shakllantirishning nazariy hamda amaliy asoslari tahlil qilinadi. Tadqiqotda tarix ta’limi jarayonining shaxsga yo‘naltirilganligi, interfaol metodlardan samarali foydalanish, ta’lim jarayonida axborot-kommunikatsiya texnologiyalarini qo‘llash va milliy qadriyatlarga tayangan holda fuqarolik kompetensiyalarini rivojlantirishning pedagogik shart sharoitlari yoritilgan.Maqolada shuningdek, global ta’lim standartlariga mos ravishda yosh avlodni faol fuqarolik pozitsiyasiga ega, mas’uliyatli, ijtimoiy ongli shaxs sifatida tarbiyalashda tarix fanining o‘rni va ahamiyati asoslab berilgan. Tarixiy bilimlarni tahliliy, tanqidiy va refleksiv yondashuv asosida o‘zlashtirish, talabalarda tarixiy tafakkur va ijtimoiy faollikni shakllantirishning muhim omillari sifatida ko‘rsatib o‘tilgan.Shuningdek, maqolada ta’lim jarayonida tarixiy voqealar va shaxslar misolida ijtimoiy mas’uliyatni o‘rgatish, milliy g‘oya va umuminsoniy qadriyatlarni uyg‘unlashtirish, talabalarda vatanparvarlik, insonparvarlik, huquqiy madaniyat va fuqarolik burchini anglash kompetensiyalarini rivojlantirishga qaratilgan pedagogik yondashuvlar tizimli tahlil qilinadi.Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, tarix fanini o‘qitishda shaxsga yo‘naltirilgan yondashuv, mustaqil fikrlashni rag‘batlantiruvchi metodlar, loyihaviy o‘qitish,