(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Quyosh sistemasining harakati – astrofizika va mexanika sohalarida asosiy tadqiqot obyekti bo‘lib, sayyora va boshqa kosmik jismlarning orbital harakati dinamik qonunlar orqali tahlil qilinadi. Ushbu maqolada Quyosh sistemasining dinamik modeli laboratoriya sharoitida yaratilib, tajribalar yordamida uning harakat xususiyatlari o‘rganildi. Model yordamida sayyoralar va ularning orbitadagi tezligi, markaziy massaning gravitatsion ta’siri hamda gravitatsion o‘zaro ta’sirlar kuzatildi. Tajribalar orqali simulyatsiya natijalari haqiqiy orbital harakat qonunlariga mosligi aniqlanib, nazariy bilimlarning amaliy jihatlari tasdiqlandi. Ushbu tadqiqot, shuningdek, astrofizika va mexanika darslarida o‘quvchilar uchun amaliy laboratoriya mashg‘ulotlari sifatida qo‘llanilishi mumkin.