(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Chaynov tishlar ekstraksiyasi stomatologik amaliyotda eng ko‘p uchraydigan jarrohlik muolajalaridan biri bo‘lib, ushbu muolajadan keyingi yallig‘lanish asoratlari (alveolit, peri-alveolyar infiltrat, yumshoq to‘qimalarda odontogen infeksiyalar natijasida yuzaga keladigan absess, flegmonalar) bemorlarning 15–35% ida kuzatilishi mumkin. Asoratlarning vujudga kelishida og’iz bo’shlig’i mikroflora, ekstraksiya natijasidagi travma, umumiy somatik kasalliklar, og’iz bo’shlig’ gigiyenasi, qon laxtasining barqarorligi va immunologik holat muhim rol o‘ynaydi. Biroq, klinik amaliyotda xavfi yuqori bo‘lgan bemorlarni ekstraksiyadan oldin yetarlicha aniqlash ko‘pincha e’tibordan chetda qolmoqda. Kompleks diagnostika, shu jumladan somatik holatni, og‘iz gigiyenasini, periodontal to‘qimalarni, koagulatsiya ko‘rsatkichlarini va rentgenologik holatni baholash asoratlarning oldini olishda sezilarli ahamiyatga ega. Shuningdek, kompleks tekshiruvning ilmiy asoslangan yondashuv sifatida o‘rganilishi dolzarb hisoblanadi.