(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada ma’lumotlar bazasini boshqarish tizimlarida (MBBT) tranzaksiya tushunchasi, ularning ishlash prinsiplari, asosiy modellari va tranzaksiyalarni boshqarish mexanizmlari tahlil qilinadi. Shuningdek, tranzaksiya modellarining amaliy dasturlarda qo‘llanishi, ACID xususiyatlari hamda zamonaviy taqsimlangan tizimlarda yuzaga keladigan muammolar va ularni bartaraf etish yo‘llari ko‘rib chiqiladi.