(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Meningit — bosh miya va orqa miyani o‘rab turuvchi himoya pardalarining yallig‘lanishi bilan kechadigan infeksion kasallikdir. Kasallik bakteriyalar, viruslar yoki qo‘ziqorinlar sababli yuzaga kelishi mumkin va tezda og‘irlashib, asoratlar yoki o‘limga olib kelishi ehtimoli yuqori. Meningit mustaqil kasallik sifatida ham, boshqa infeksion kasalliklar asoratida ham rivojlanadi. Masalan, o‘rta quloq, burun yondosh bo‘shliqlari yallig‘lanishi, gripp, qizamiq, tepki, sil yoki zaxm kasalliklaridan so‘ng ikkilamchi meningit yuzaga kelishi,mumkin.