(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada yashirin iqtisodiyot (soya iqtisodi)ning shakllanish sabablari, ijtimoiy-iqtisodiy oqibatlari va unga qarshi kurashishning zamonaviy mexanizmlari tahlil qilinadi. Mamlakatlarda iqtisodiy barqarorlikka tahdid soluvchi yashirin iqtisodiy faoliyatning tarkibi, omillari hamda davlat tomonidan amalga oshirilayotgan institutsional islohotlar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, raqamli iqtisodiyot, fiskal shaffoflik, soliq ma’murchiligini modernizatsiya qilish va jamoatchilik nazoratining ahamiyati ilmiy asosda yoritiladi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, yashirin iqtisodiyotni qisqartirish uchun kompleks yondashuv, raqamlashtirish, soliq tizimini soddalashtirish hamda aholining iqtisodiy savodxonligini oshirish zarurligi asoslab berildi.